Mi igaz az algákról? Földünk legkisebb és egyben legnagyobb növényeiről.

 

Hossza keresgélés után jutottam el a MDOSZ honlapára ahol végre egy hiteles leírást találtam az algákról. Már már reménytelennek tünt a helyzet. Hírlevél feliratkozási lehetőség is van. (www.mdosz.hu) Érdemes ebben az ollózott, netes világban hiteles információk után kutatni.

A bejegyzés MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által kiadott tájékoztató alapján készült.

Japán és más ázsiai népek előszeretettel fogyasztják a nagyobb méretű algákat, mivel könnyebb az összegyűjtésük. Ez a szokás az utóbbi években Európában és Észak-Amerikában is gyorsan tért hódított. (Algás csipszet már láttam, de valami komolyabb alga tállal még nem találkoztam magyar étteremben. Ha valaki tud ilyet kérem egy rövid hozzászólásban jelezze.)

Előnye az algáknak, hogy gyorsan, nagy méretekben tenyészthetőek. Számos olyan gondolat támadt már a tudósok fejében, hogy az algával meg lehetne oldani a világ élelmezésének problémáját és aztán irány az űr. Ez egyelőre még nem jött be, de tény ,hogy nagyon ígéretes növényről van szó. Egy dologra kell vigyázni, hogy tiszta vízből származzon mert mindent szennyeződést magába szippant, igazi bio szennyvíztisztító.

 Étrend-kiegészítő készítményekben található algák rövid összefoglalója:

 

1, Spirulina mikro alga fajok (Arthrospira platensis) Már az 1500-as években beszámoltak arról, hogy a mexikói indiánok a vízből gyűjtenek élelmiszert és nagy mennyiségben fogyasztják. Afrikában is találtak bennszülötteket akik lepényként vagy ételeikben szószként fogyasztották. Ezekből a feljegyzésekből is látszik, hogy régi dolog újra felfedezéséről van szó az algák esetében is. A nyugati kultúra az algafogyasztás lehetőségeiről az elmúlt évtizedekig nem sokat tudott.

 
Az alga készítmények egyik fő összetevője a spirulina alga. www.nutrilablog.hu

Spirulina alga fajok a tengerben kékes zöld árnyalatot adnak.

Spirulinában számos karotinoid vegyület található. Karotinoidokon kívüli más színanyagokat is tartalmaz mint pl.a klorofill.  Magas az E-vitamin tartalma is.(antioxidáns, stressz kivédő hatás). Spirulina aminosav összetétele szinte tökéletes. Spirulina kékes színű a fikocianin miatt. Spirulina alga és a fikocianin hatásáról és a  később lesz szó.

 

2, Chlorella mikro alga fajok (Chlorella vulgaris) emészthetősége nem igazán jó. Így különböző anyagok szervezetből történő eltávolítását segítő anyagként váltak ismertté. Chlorella klorofill tartalma kiemelkedő. Chlorella B12 vitamin tartalma növények között egyedülálló.

 
Chlorelal vulgaris www.nutrilablog.hu

Zöld színű mikro alga: chlorella vulgaris www.nutrilablog.hu

 

3, Lithotamnium calcareum mint makro alga egyedülállóan magas kalcium tartalmánál fogva tűnik ki az algák közül. Benne található kalcium beépülése kiváló. Ezen kívül magnéziumot, 32 nyomelemet (pl. jód) tartalmaz és sok ásványi anyagot könnyen felszívódó formában.

 
Lithotamnium Calcarea a természetes kálciumpótló. www.nutrilablog.hu

Lithotamnium Calcarea vízben vörös, levegőn fehér színűvé változik. www.nutrilablog.hu

   

Milyen területeken használhatóak az algák?

 
 • Mivel algák  számos bioaktív anyagot koncentráltan tartalmazhatnak ezért szájon át is használhatóak kozmetikai célokra.
 
 • Vegetáriánus étrendbe beilleszthető, a legszigorúbbnál kiemelten fontos. A fehérjepótlás alternatívája lehet. B12 vitamin pótlásban is segít, de ,hogy elegendő e azt a laborvizsgálat dönti el.
 
 • Telítetlen zsírsav pótlás (EPA-DHA forrás)
 
 • Az algákban megtalálható színanyagok (karotinoid (alfa- és béta karotin) vegyületek, klorofill stb.) antioxidáns és egyéb káros anyag megkötő tulajdonságuknál fogva hozzá járulhatnak az egészség megőrzéséhez.
 
 • A zeaxantin és lutein tartalom miatt az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürke hályog kockázatát csökkentik.
 
 • Vérszegénység kezelése. Vérképzést fokozó és vasbevitel növelő hatás. Spirulina vastartalma  jól hasznosul.
 
 • Immunrendszer stimuláló hatás. Természetes ölősejtek aktivitása is fokozódhat fogyasztásakor, ami szintén védő hatású.
 
 • Spirulina kékes színét adó fikocianin: daganatellenes, antioxidáns, ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó, mind antivirális hatással rendelkezik.
 
 • Fehérvérsejt termelés fokozó hatás.
 
 • Spirulina alga számos vizsgálatban prebiotikumra jellemző tulajdonságot mutat. Feltételezik, hogy a Candida albicans leküzdésében is fontos szerepe lehet. Probiotikum hatásfokát javítják a prebiotikum tulajdonsággal rendelkező anyagok. Segítik a (kalcium, magnézium, vas és cink) felszívódást is.
 
 • Sport célú felhasználásra folynak a kutatások.
 
 • Egyéb területek ahol folynak a vizsgálatok: magas koleszterin csökkentés, triglicerid szint csökkentés, fogyás elősegítése, kettes típusú cukorbetegség kiegészítő kezelése, májvédelem, radioaktív sugárzás elleni védelem, allergia, rhinitis, vírusok( herpes simplex, influenza vírusok vagy HIV-1) előidézte betegségek megelőzése és kezelése.
 
 • Kalcium és nyomelem pótlás.
   

Fontos: Az immunrendszert stimuláló növények hatásáról jó tudni, hogy autoimmun betegségekre való hajlam vagy fennálló betegség esetén nem kizárt, hogy a tünetek kialakulnak vagy felerősödnek. Ez jellemző pl. a  Spirulina platensisre vagy az Echinacea-ra (bíbor kasvirág) Autoimmun betegség esetén a  Spirulina és Chlorella alkalmazását kerülni kell.

 

Az alga termékek alga porból készülnek.

Kosár

A kosár jelenleg üres!

Tipp!

20.000 Ft,- összeg feletti megrendelések esetén a házhoz szállítás díját elengedjük!Keresés


A megrendelés menete

 1. termék(ek) kiválasztása,
  kosárba helyezés
 2. darabszámok beállítása
 3. ÁSZF elfogadása,
  vásárlás befejezése
 4. szállítási adatok ellenőrzése
 5. rendelés feladása,
  visszaigazoló e-mail fogadása.


Látogassa meg a Immunrendszer.com webüzletet a ShopManian

x